onsdag 5 januari 2011

Soppor & bröd av Ingrid Eliasson och Eija Niskakari

Jag älskar vegetariska kokböcker och går alltid igång när det kommer nytt. Så skönt när man slipper skumma igenom eller översätta diverse kötträtter, även om det oftast inte är svårt. I höst kom den här boken ut och eftersom jag dessutom äter soppa en gång i veckan (perfekt att frysa in och ha som lunchmat) tänkte jag att jag skulle ta en titt.

Det är en kul idé att ha både soppor och bröd i samma bok. Bland sopporna finns där flera recept som ser mumsiga ut och jag har testat två som var helt ok. Inget exceptionellt och i ärlighetens namn är det rätt mycket soppor jag normalt sätt gör ändå, men en del ger lite inspiration att tänka utanför rotfruktslådan i kylen ändå.

Bland bröden hittar jag dock en hel del jag blir sugen på, men jag bakar å andra sidan inte lika mycket bröd som jag kokar soppa så det kan vara anledningen. Hurtbullar, grova tékakor, hälsolimpa.. mums.. Åh, nu blir jag riktigt sugen på nybakt bröd och en mustig svampsoppa..

På det hela taget är det här en trevlig kokbok och jag blir onekligen sugen och lite inspirerad, vilket duger gott för mig. Däremot är det inget jag skulle ge som ”vegetarisk kokbok” till någon och det är heller inte så nyskapande att jag skulle ge en till någon som brukar laga mat eller ens soppor. Men en trevlig kokbok är det. Bra som gå-bort-present och jag gillar som sagt att bläddra i den och få tips på vad jag ska göra för soppa den här veckan. Me like! Vår förrätt på nyår kom dessutom från den här boken.

16 kommentarer:

Cecilia sa...

Mysigt och värmande med soppor och bröd så här års. Ser att den här kom ut nästan samtidigt som Eisenmans bok med nästan samma titel. Som det kan bli.

Bokomaten sa...

Ja, verkligen. Soppor är verkligen supermat i januari. De värmer, kräver ofta inte jättemycket energi eftersom man ofta kan göra allt i en gryta (och även bara diskar en gryta då) och går att göra rätt billiga efter den dyra julhelgen..

Eisenmans bok är ju faktiskt ett nytryck dessutom.

Emmas Bokhylla sa...

Jag alskar soppor! Dock har jag snoat in lite pa tomatsoppa med chili, borde vidga mina vyer lite...

Nar jag berattar att jag skall laga soppa till middag sa tycker mina manliga kollegor synd om min sambo, med motivationen att de tycker att jag svalter honom, en "riktig karl" behover nagot kraftigt, som ugali (majsgrot) och grillad get for att overleva enligt dem... :-)

Vixxtoria sa...

Jag är ingen stor soppälskare – inte för att jag inte gillar det egentligen, men det tar sån jäkla tid att äta dom. Först är det för varmt, och under den lilla tid de är lagom hinner man bara sleva i sig hälften (om man inte redan är mätt på bröd då), och mot slutet är soppan kall. Under tiden har min sambo ätit tre skålar, och ingen soppa finns kvar i grytan som är för stor för att gå in i diskmaskinen.

Dessutom fastnar vi alltid i en massa soppor som kräver ärtor och gryn och sånt som man ska ha kommit ihåg att blötlägga för två månader sen (eller ja, nån lika osannolik tidsrymd). Så summa summarum skulle jag inte ha nåt emot en kokbok med lite vardagssoppor :-)

God fortsättning, f'resten.

Bokomaten sa...

Vixxtoria: finns en enkel lösning på alla dina problem, sluta ät soppor.;) Det är ju inget måste uppenbarligen.;) Själv äter jag nog soppa minst en gång i veckan. Fast nog stöter jag på samma sak som du Emma. Att folk inte tycker det är riktigt mat.;) Inte så stor skillnad mellan Afrika och Sverige.;)

Emmas Bokhylla sa...

Haha, ja, skont att hora att det ar lite lika! :-) Jag forstar inte riktigt, men sjalv sa alskar jag soppa med en massa tillbehor till, men i mitt fall ar det min sambo som inte ar lika galen i det, tyvarr.

Vixxtoria sa...

Ja du Bokomat, nej soppor är inget måste i och för sig. Min sambo är dock en stor soppälskare, helst med bönor och sånt där (som inte heller är de största favoriterna hos mig). Den vintern då min dotter var nästan ett år var hon också otroligt förtjust i en kikärtssoppa som vi säkert åt två gånger i veckan. Den var rätt god i början, och du kan få receptet om du vill; jag kommer aldrig att göra den igen ;-)

Bokomaten sa...

Men gud, kikärtssoppa som är så gott, tar gärna recept! Fast jag hade nog också tröttnat på att äta SAMMA soppa gång efter annan. Idag blir det faktiskt soppa till lunch, men jordärtskocks-sådan. Och eftersom klockan är så gott som 12 är det ju lagom att jag går och plockar fram den nu.=)

Vixxtoria sa...

Ja, jag tyckte det var rätt gott de första två månaderna, men sen började tungan kännas lite sträv för jämnan...

Idag tror jag vi får chili con carne till middag, så sambon har hittat nåt annan användningsområde för bönorna. Som omväxling.

(ordverifieringen nedan är Subushi. Tror du att det är ett tecken på att jag borde äta sushi till lunch?)

Bokomaten sa...

Nä, jag tror den försöker säga att du ska äta subushi till lunch.;)

Vixxtoria sa...

Okej. Det är lika bra, för jag orkar ändå inte ta mig ner på stan. Jag äter mina medhavda med ost och googlar fram vad subushi är för läckerhet.

*hoppas att det inte är en soppa med bönor*

Bokomaten sa...

Det kanske visar sig vara just.. medhavda med ost.;) Eftersom jag skriver det här på nätet just nu så kanske du får upp det här som träff och då måste det ju vara sant!

Vixxtoria sa...

Lite googling visar att Subushi är en kille. Möjligtvis tysk. Jag är inte helt säker på att han vill bli min lunch, men jag kan ju fråga.

Bokomaten sa...

*asg* Kanske inte till lunch ändå, va? Låter som du skulle bli tvungen att vänta rätt länge på din mat..:) Han kanske är släkt med min ordverifiering förresten? Pyro-Ted?=) Undrar just vad han jobbar med...

Vixxtoria sa...

Om inte min Subushi vill bli min lunch, så kanske han kan ta med sig lite sushi på vägen *hoppfull*

De medhavda med ost är nästan uppätna nu, men det hade varit fint om Pyro-Ted hinner förbi, så kanske man kan få lite varma mackor. Det är trots allt vinter fortfarande, även om det är nollgradigt.

(och - jag tror jag dör - nu är ordverifieringen "Reanders". Jag kan liksom se Anders i en retrotröja från 70-talet. Antagligen äter han såna där burkpäron med en smält after eight på.)

Bokomaten sa...

Nej, det är ju Reanders som har bönsoppan förstås!! Alternativt någon härligt retro linssoppa. Jag funderade på var pyro-ted var när jag trodde att micron i vårt fikarum var trasig nyss. Det vara bara någon lustig typ som dragit ur sladden dock (kan man göra det??) så allt löste sig utan Pyro-Teds hjälp.