onsdag 12 januari 2011

Söndagsenkät supreme V

Nytt år, och Bokbabbel kom med en ny söndagsenkät i söndags!

1. En bokserie du önskar hade fortsatt längre?
Oj, svårt att säga. Harry Potter kanske, även om den får ett bra slut så är suget efter mer fortfarande där..

2. En bok du önskar fler människor läste och pratade om?
Jag gillar att hab öcker för mig själv så nej, ingen speciell.

3. En bok alla borde läsa minst en gång?
Glaskupan av Sylvia Plath, kanske? Dels för att det är en förbaskat bra bok, delsför att få lite förståelse för hur världen kan upplevas för en djupt deprimerad person.

4. En bok du återkommer till gång på gång?
Tja, börjar kanske bli tjatigt, men Ett rum med utsikt av E M Forster omläses ofta. Och i jul har det idkats omläsning av Harry Potter.

5. Favoritomslag?
Jag är ju en verklig omslagsnörd. Jag går verkligen igång på de flesta omslag som Penguin kommer med t ex. Både de stilrena oreanga och t ex de här. Harper Collins har också gjort en hel del ruggit snygga omslag, bl a nytrycken av Agatha Christe-böcker är ju nästan allihop omslag som med stolthet skulle sträkca på sig i bokhyllan.

6. Mest irriterande karaktär?
Kommer tack och lov ofta inte ihåg de karaktärer jag verkligen inte gillar, men jag läste en av Sophie Kinsellas Shopaholic-böcker för ett par år sedn och den huvudkaraktären irriterade jag mig till döden på, minns jag.

7. Om en bok innehåller _____ kommer jag att läsa den! (Samt exempel på en sådan bok)
Florens-porr och oftast anglofil-porr också. Böcker som frossar i Brunelleschis Doume, Medici-familjen och Boboli-trädgårdarna. Eller Pret-kaffe, internatskolor och stela överläppar..

8. Sorgligaste dödsfallet?
Nu tillhör jag dem som alltid gråter som en fontän när en karaktär jag tyckt om i en bok går bort. Förra året var det nog Portvakten Renée Michel i Igelkottens elegans som framkallade mest tårförspillan. En bok för några år sedan som gjorde att jag fick kommentarer för mina svullna ögno dagen där på på jobbet är ”I taket lyser stjärnorna” av Johanna Thydell. Gud, vilken gråtfest.

9. Om du skulle skriva en bok skulle den heta?
”Hur Bokomaten tog över världen”, kanske?

10. Favoritkärleksförhållande?
Ja, det finns ju onekligen berömda kärlekspar att ta av. Förra årets stora favorit var dock inte ettt fiktivt par utan det på film mellan Keats och hans Fanny Brawn. Såg den visserligen 2009, men det var våren 2010 vi åkte och besökte hans hem och läsa om en massa dikter.

11. Favorit icke-romantiska/-sexuella förhållande?
Ett förhållande som jag kommer att tänka på är det mellan systrarna i Austens Förnuft och känsla. Men glömmer det gärna eftersom det är så mycket fokus på kärlekshistorierna, men dels är et roligt att se hur de kompletterar varandra, del hur håller ihop.

12. En bok du rekommenderat åt många människor?
Går på Bokbabbels linje här och rekommenderar En dag av David Nicholls. De flesta som läst verkar gilla den och den verkar gå hem i de flesta läger, oavsett vad man brukar tycka om att läsa.

13. En bokserie som gärna hade fått sluta betydligt tidigare än vad den gjorde?
De har jag själv redan slutat med innan serien blivit helt uttjatad så kan nog inte komma på någon.

14. Ett återkommande inslag i intrigen du retar dig på?
Att huvudpersoner ofta beskrivs som så himla snygga. Absolut inte alltid, men även när karaktärer först beskrivs som ”ordinära” eller ”ointressanta” så när man väl börjar beskriva dem får man ändå en bild av att de nog egentligen ser rätt bra ut. För att inte tala om beskrivningar av typen ”Den långa, slanka flickan…” Uärgh..

15. En bok du gärna skulle se som film?
Kärlekens raseri av Ian McEwan tror jag skulle bli en bra film. Och måste säga att när jag hörde att Norwegian Wood skulle bli film blev jag både glad och lite orolig. Den borde ju komma snart och håller tummarna för att den åtminstone kommer förmedla känslan i boken någerlunda.

16. Favorittegelsten? (Bok med fler än 500 eller 600 sidor beroende på vem som definierar)
Kommer inte ihåg hur många sidor den har, men eftersom jag känner mig lite nostalgisk måste jag ta upp en bok jag läste framlänges, baklänges, i ett sträck och sporadiskt som 15-åring. Sofies värld av Josetin Gaarder. Gud, vad jag älskade den boken.

5 kommentarer:

Helena (Dark Places) sa...

Kärlekens raseri HAR faktiskt blivit film (2004), och fick fina recensioner. Massor av bra skådisar med också: Samantha Morton (älskar henne!), Daniel Craig och Rhys Ifans. Har sett några små glimtar av filmen men vill vänta tills jag läst boken, som jag har hemma och velat läsa länge. Kanske dags nu...?

Bokomaten.. sa...

Samanta Morton är lite av en dolis, men så himla bra! Tänk, jag misstänkte att den kanske hade blivit film någon gång och att jag missat det. Känns som en bok som skulle ha kunnat bli det liksom. Det är en av mina personliga favoriter så ska ju bli jättekul att se filmen, för det måste jag ju nu.=) Om den fortfarande går att hitta, ibland är det knivigt med de där halvgamla filmerna.

Mind the Book sa...

gillade både boken & filmen, även om den senare ansatts av skräniga skräckfilmsstråkar i soundtracket. mörker. tung atmosfär.

luftballongscenen!

a-lo sa...

Alltid intressant att läsa andras listor. Florens-porr skriver du.., då måste du väl ha läst The savage garden av Mark Mills? Om hur en konststuderande kille får möjlighet att studera en privatägd renässansträdgård i ta-da Florens. Och kommer ett mysterium på spåren. Jag gillade den! Recension här:

http://www.thebookpond.se/show.asp?id=1219169271

Bokomaten.. sa...

a-lo! Du ananr inte hur mycket tips du har gett mig som slunkit rätt in i bokhyllan eller i dvd-samlingen. Tack för tipset om Gavin och Stacy förresten. Såg hela första säsongen nästan så fort du tipsat om den.;) Rätt söt.