fredag 7 januari 2011

The night book mobile av Audrey Niffnegger

Det är inte ofta jag laser serieromaner men den här blev jag så nyfiken på att jag inte kunde låta bli den till slut. Audrey Niffenegger, bibliotek och boknörderi blev för mycket plus för att stå emot. Det är verkligen en liten pärla det här, men den är inte för alla. Alla boknördar kommer att känna igen sig i längtan efter de fiktiva vännerna och nostalgin huvudpersonen Alexandra känner när hon hittar bortglömda gamla favoriter.

Handlingen är enkel. Den unga Alexandra är ute och promenerar en natt efter ett bråk med pojkvännen och hittar en nattöppen bokbuss! Men det är inte det märkligaste. När Alexandra år in upptäcker hon att hon har läst alla böckerna på hyllorna. ALLA böckerna. Det visar sig vara hennes egen bokbuss, den som innehåller alla böcker hon någonsin läst och vissa bara tillhälften. Sådan hon lagt åt sidan när hon tröttnat. Bussen fylls på efter hand och blir bara större och större inuti. Alexandra blir helt tagen och vill följa med bussen, men det är inte möjligt. Istället utbildar on sig till bibliotekarie och blir så småningom chef för ett eget bibliotek. Hon gräver ner sig i litteratur så till den milda grad att hon glömmer att själv leva. Och ständigt hoppas hon att hon ska stöta på sin bokbussen igen.

Obs, spoiler! Läs inte om du inte vill veta hur den slutar!
Det är faktiskt rätt sorgligt och tragiskt det här. Alexandra blir både ensam och ändå inte, hon har ju sina oändliga hyllor med böcker. Med böckerna känner hon sig trygg. När hon på slutet tar livet av sig kan man se det både som att hon varit ensam och bara haft sina böcker, men också som en så het önskan att få komma till det magiska bibliotek hon drömt om i alla år att hon nu är redo att göra vad som krävs för att ta sig dit. Hennes dröm går i uppfyllelse.

Det är också fint att tänka att det finns någonstans därute som samlat allt jag läser. Som skoningslöst sparar alla dåliga chic-lit, men också vårdar de där gamla älsklingarna man tummat på om och om igen. Någon som inte ljuger för en och sparar böcker man tror sig ha läst, men faktiskt aldrig avslutat. Lite sorgligt för den som har jobbet dock. Som sitter och samlar och sparar, till vad nytta?

6 kommentarer:

Lisa sa...

Åh, den låter ju väldigt bra - den vill jag läsa :) Men, jag vet inte om jag ville veta vad som händer i slutet... Men men, tack för tipset :)

Bokomaten.. sa...

Oki, sorry, lägger upp en spoilervarning.=)

Bokbabbel sa...

haha, jag bloggade också om den i dag

Bokomaten sa...

=) Och jag är just inne och läser ditt inlägg, i detta nu.;)

Lisa sa...

The Night Bookmobile beställd - check! :) Bra spoilervarning btw :) :P

Bokomaten sa...

Jag tror inte du blir besviken.=)