torsdag 9 december 2010

Söndagsenkät supreme III

Bokbabbel kör på med än fler söndagsenkäter i december och kommer spotta ur sig listor för oss att fylla i, ända fram till jul. Jag fyller plikttroget i och väntar på nästa uppdrag!

1. Den bästa boken du läste förra året?
Förra året.. osäker på våren, men höstens bästa av Her fearful Symmetry av Audrey Niffenegger.

2. En bok du läst fler än tre gånger?
Ett rum med usikt av E M Forster.. surprise, surprise..

3. Din favoritbokserie?
Åh, det kan jag nog inte specificera. Som barn var det Fem-böckerna och Anne på Grönkulla. I vuxen ålder.. kanske Poirot? Nej, jag vet! Stravaganza av Mary Hoffman för då kan jag lättare svara på nästa fråga...;)

4. Din favoritbok ur favoritbokserien?
Blommornas stad.

5. En bok som gör dig glad?
Bridget Jones. Kan inte hjälpa det. Är så många gamla studentminnen kopplade till den där boken så den piggar upp mig när jag tänker på den.

6. En bok som gör dig ledsen?
Bokpratade här om dagen om en barnbok, Puzzel – den lilla smuggelhunden, av Izabelle Halvarsson. Kan inte förstå hur jag kan bli så rörd av en barnbok så jag börjar lipa på bussen. Men det ÄR JU EN VALP! Som skadar sig och ligger ensam och rädd slängd bak i en lastbil, bunden och utan vatten och mat!

7. Mest underskattade bok?
Får väl säga bridget igen då, gud, vad mycket skit den fått ta som chic-lit. Så dålig är var den väl ändå inte?

8. Mest överskattade bok?
Jag har läst Graham Greene och jag tycker man kan sluta tjata om att hon borde ha fått nobelpriset nu. Faktiskt.

9. En bok du inte trodde du skulle gilla men kom att älska?
Norwegian Wood av Murakami. Trodde nog jag skulle gilla den så hajpad som Murakami blivit, men trodde ändå inte att jag skulle hitta en ny favoritbok, händer så sällan i vuxen ålder.

10. Favoritklassiker?
Tråkigt att säga ett rum med utsikt igen, så jag tar… Den hemliga trädgården av Burnett. Älskade jag som barn i alla fall och läste om för något år sedan och älskar fortfarande.

11. En bok du hatade?
Wifes and Daughters av Elizabeth Gaskell var ett riktigt sömnpiller. På ytan har den allt jag borde uppskatta hos en bok, men jag tror jag somnade varje gång jag försökte mig på den. Läste den för en kurs om kvinnor i viktoriansk litteratur, något jag verkligen borde uppskatta, men jag trodde knappt jag skulle stå ut.

12. En bok du älskade men som du inte längre älskar?
Vattenmelonen av Marian Keyes. Ok, alla författare håller inte tidens tand. Jag skyller på att jag var ung. Fast jag i ärlighetens läste fler svåra böcker när jag var yngre än jag gör nu.

13. Din favoritförfattare?
Kan man säga Shakespeare eller är det för fjortis? Jag säger Shakespeare i alla fall. Pjäser, sonetter, strunt samma. Dramatik, känslor, historia och poesi så det skräller om det.

14. Din favoritbok av favoritförfattaren?
Macbeth, om man nu kan välja en pjäs. Eller förlåt, den skotska pjäsen. Eller lite modernare, Pjäsen vars namn ej får nämnas.

15. Din manliga favoritkaraktär?
Men himmel, jag antar att jag borde ha en Mr Darcy/Heathcliff-karaktär att plocka fram här nu. Och George Emerson i Ett rum med utsikt är ju i och för sig en liten pärla, men jag tror han är lite för introvert för mig egentligen. Men högt upp på listan kommer han i vilket fall.

11 kommentarer:

Bokbabbel sa...

jag funderar faktiskt på att flytta fram enkät nummer fem till andra sidan nyår eftersom människor kommer att vara så upptagna med julstök. Men kul att du fyller i, nu på söndag kommer det iaf nya frågor!

Bokomaten sa...

Det är väl en bra idé? Man kan ju behöva något kul att göra i januari ocskå.. verkligen...

Bokbabbel sa...

Bra, då gör jag så! :)

Arina sa...

Jag borde verkligen ta och läsa Ett rum med utsikt, känner jag.

Bokomaten sa...

Ja. Det borde du. Du som gillar filmen kommer att känna igen dig.=)

Hermia sa...

Apropå Mr Darcy, såg i ett svep Lost in Austen häromdagen och tårarna flödade mot slutet, precis som med originalet.

Jag har faktiskt inte läst Ett rum m utsikt. Däremot sett filmen massor av gånger. Första gången jag såg, för länge sen, blev jag lika kär i Bonham-Carter som i Sands. :-) Fortfarande är det en av de allra finaste filmerna.

Bokomaten sa...

Åh, du, i ärlighetens namn blev jag nog mer kär i Bonham-Carter än i Sands.;)

Och visst är Lost in Austen bra!??? Jag blev verkligen, verkligen förvånad och positivt överraskad! Vet inte vad jag hade förväntat mig, men kanske lite tafflig brittisk komedi, men den var verkligen super!

Hermia sa...

Instämmer om Lost in Austen som var my mer och my smartare än väntat! Kul bli överraskad!

Bokomaten sa...

Ja! Såg den för exakt ett år sedan, måste nog se om nu. Känns rätt julig på nät sätt, förmodligen för att jag såg den till jul förra året.:) Minns att jag satt och funderade på hur det såg ut i Hammersmith numera.;)

Cinnamon sa...

Förstår ditt svar på fråga 6. Jag blir tårögd bara av att läsa ditt svar.

Bokomaten sa...

Ja, men detr ÄR ju så. Himmel, att det är en barnbok, så ruskig som den är, förstår det knappt.