tisdag 14 december 2010

Söndagsenkät supreme IV

I söndags totade Bokbabbel ihop ännu en superenkät. Tog ett tag att pilla ihop svar på den den här gången. På sätt och vis tur jag ahr bloggen numera för ibland tror jag allt allt jag läser snurrar in genom ena ögat och ut genom det andra. Minne som en guldfisk om vad jag läst.


Söndagsenkät supreme IV

1. Din kvinnliga favoritkaraktär?
Jag brukar tycka mycket bättre om de kvinnliga karaktärerna än om männen i böcker, ofta behöver jag någon att identifiera mig lite med men nu kommer jag inte på någon speciell. Eller jo, jag tyckte väldigt mycket om Midori i Murakamis Norwegian Wood.

2. Favoritnovell eller novellsamling?
Jag räknar nog Frukost på Tiffanys som en långnovell. Om inte annat så ingår den i en novellsamling som är väldans bra. Jag hade naturligtvis inte läst och hittat till den om inte jag som så många andra förälskat mig i Audrey Hepburns Holly Golightly på filmduken, men berättelsen förtjänar verkligen också att läsas. Capote var en suverän författare, gillade verkligen de andra novellerna också.

3. En bok som gjorde dig besviken?
Tar vi upp Linwood Barcley här igen då. Blev rätt besviken på Utan ett ord.

4. Favoritfilmatisering?
Ja, men det här är ju enkelt. Vi kör ”Ett rum med utsikt” igen.

5. Favorit romance-bok?
Romance.. Jag läser ju i princip bara Paranormal Romance, hehe, även om det blir någon chic-lit någon gång och en och annan klassisk kärlekshistoria. Antar att man inte kan slänga in Orfeus och Eurydike eller Förnuft och känsla? Romance.. Äh, jag vet inte. Inte ens paranormal Romace läser jag för ROMANTIKENS skull utan för att få lite kick-as-tjejer oftast.

6. Vilken var din älsklingsbok som barn?
Beror ju på vid vilken ålder man frågade mig förstås. Som litet barn var det nog Momo -eller kampen om tiden av Michael Ende, som mamma läste högt för mig.

7. Favoritcitat? (Ur vilken bok?)
Hmm.. kan man ta ett som man inte läst utan hört tro? Jag kör på det ändå. På ett föredrag med Stian Holme för några månader sedan hörde jag ett citat som är så himla fint och mitt i prick. ”Jag skriver om mig, du läser om dig”. Tror han sa att det är en nors författare som heter Håvard Rem som sagt. Precis så där är det ju. Även om vi är massor med folk som läser samma text så läser vi ändå olika.

8. En bok du länge velat läsa men fortfarande inte har läst?
Går på Bokbabbels linje och tar Donna Tartts ”Den hemliga historien” som följt med på otaliga semestrar och kommit hem igen oläst. Har alltid varit något annat som varit mer trängande eller som jag hellre velat läsa just då. Jag vill verkligen, verkligen läsa den så konstigt att det inte blivit av egentligen.

9. En bok du önskar fler människor hade läst?
Guldkompassen av Pullman och Bläckhjärta av Funke. Filmerna var rätt mycket skräp, men böckerna är ju så underbara så det är synd om folk skräms bort för att filmerna inte var så mycket att hänga i julgran.

10. En karaktär du bäst kan relatera till?
Ofta karaktärer i böcker som inte är så himlastormande bra kanske. Inte är det klassikerna eller augustprisvinnarna utan de där enkla, kanske chic-lit-böckerna. Som Aurora Teagarden-serien av Cherlaine Harris eller Carola Dunns Daisy Dalrymple. Småtrevliga böcker man snabbt kommer in i.

11. Bästa öppningsscenen i en bok, vilken?
Åh, nu minns jag inte vilken bok det är längre, men den börjar på samma sätt som en av mina favoritfilmer, Sunset Boulevard. Det är en relativt oansenlig deckare har jag för mig, som börjar med att offret i berättelsen meddelar att vi kommit för sent. Han är redan död. Och vi får följa händelserna som lett upp till det här. Mycket bra öppning minns jag att jag tyckte att det var, men det var ruggigt länge sedan jag läste den så minns inte vad det var för bok som sagt..

12. Mest överraskande twisten eller slutet?
Läste just ut En dag av David Nicholls. Blev rätt förvånad och en smila chockad av det slutet kan jag meddela.

13. Favorittitel?
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon tycker jag är en suverän titel. Dels för att den så sammanfattar precis vad boken handlar om, men också för att det är ett Sherlock Holmes-citat som säger en sak men betyder en annan.

14. En bok alla hatade men du gillade?
Nu är ju det här en klassiker, så ALLA har ju inte hatat den, men jag gillade verkligen The Prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark. Den var obligatorisk läsning när jag pluggade engelska och de flesta tyckte den var vedervärdigt tråkig. Jag hade ju dock läst den själv tidigare av intresse så jag var inte alls lika motsträvig utan tyckte jättemycket om den.

15. Din absoluta favoritbok ever?
Just nu får jag väl säga Ett rum med utsikt igen. Fast jag har faktiskt fler böcker jag älskar till döds också.

7 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Mysteriet med "Den hemliga historien" som aldrig blev läst av Bokbabbel och Bokomaten!

Bokomaten.. sa...

Hehe, ja, vi kanske skulle ta och läsutmana oss själva någongång.. fast jag har svårt för utmaningar i och för sig.. brukar få svårare att läsa böckerna då så kanske bara ska ta och packa ner ENDAST den någon gång när jag reser bort och lura mig själv istället.;)

Bokbabbel sa...

Håller med på både utmanings- och nedpackarpunkten!

snowflake sa...

Jag tyckte mycket om filmen Guldkompassen också, blev besviken över att det inte blir fler.

Bokomaten sa...

Vet du, jag minns mest att jag blev väldigt besviken men jag tror egetnligen, med lite distans, att filmen ändå var rätt ok. Bara inte i närheten av samma upplevelse som boken, eller ens i närheten av vad den HADE kunnat vara. Tror den hade kunnat bli så mycket bättre. Den hade alla förutsättningar. En underbarförlaga. Casting som jag redan i förväg kände var helrätt (Nicole Kidman som Mrs Coulter kändes klockren), ändå blev det inte vad jag hoppats på.

snowflake sa...

Jag tror det får bli filmrepris i jul. :-)

Bokomaten sa...

Ja, men det är ju faktiskt en väldigt julig film. Mycket snö.;) Och lite guldglitter och sagomiljöer. Hm.. nu blev jag nsätan sugen på att se om den och jag tyckte ju ändå itne att den var så bra.. hehe...=) Så lättpåverkad man är.=)