torsdag 30 december 2010

Läskigt läge av Thomas Halling

Halling har tidigare skrivit en del böcker som egentligen kanske riktat sig till en viss ålder men sedan faktiskt funnit läsare i ett rätt stort spann, i alla fall här på skolan. Agnes-böckerna läses av år 2-5 fast Agnes i boken är i 11-årsåldern? De lättlästa böckerna ”Bli ihop” ”Vara ihop” osv läses av ett ännu större spann, mest i 6:an mest av dem som har det lite svårt för sig.

Det kan vara ett medvetet drag av Halling att den här nya serien handlar om tre syskon som är 8, 10 och 12 år gamla. Linus, Maja och Oskar. Den har fått mellanåldersklassning, Hcg, men jag tror att det kan tänkas vara en del yngre som läser den här serien ändå. Det är ett aldrig sinande sug efter lättlästa läskigheter. Spökhistorier går som smör och den vanligaste frågan i biblan där jag jobbar är i alla fall; ”Vilken är den läskigaste boken ni har?”, eller kanske ”Har du en riktigt läskig bok?”.

Läskigt läge är faktiskt inte jätteläskig, men väldigt lättläst. Den börjar med att de tre syskonen tjatar om att få cykla ner till sjön i närheten av där de bor så att de kan bada, men mamma är tveksam. Efter mycket om och men säger ändå mamma ja, på tre vilkor. Att de är försiktiga, att de är hemma senast klockan fem och att de INTE går bort till slottet som ligger på vägen. Klart barnen lovar, men den här mamman kan ju inte mycket om pedagogik. Inte hade barnen någon tanke på slottet innan, men NU är det som att det drar och suger i dem att titta förbi. Bara lite snabbt… och klart det visar sig att det gamla kråkslottet är fullt med otäcka saker. Lagom läskigt för ett litet barn, men de äldre kommer nog inte tycka att det här är så otäckt. Det är faktiskt inte så spännande heller tycker jag, men tror att det kan gå hem hos de yngre ändå. Stor luftig text, lite serietecknade bilder i svartvitt och vanliga barn i huvudrollerna. Kan tänka mig att mina 3:or gillar det. Det är tänkt att det ska bli en serie med allitterationer som titlar. Nästa titel heter Kuslig kväll och Ryslig resa kommer ut i vår.

Inga kommentarer: