torsdag 23 december 2010

Julkrubba med hund av Kirsten Boie

Vi har en hel hylla med julböcker i biblan och jag gick igenom en del av de nyare för att se vad jag kunde tipsa barnen om. Den här boken var faktiskt både oväntat rolig och annorlunda. Den handlar om Lisa som passar sin mammas pojkväns kompis hund (japp, lite krångligt är det) Törtel ibland och tillsammans har de en hemlighet. Törtel kan nämligen prata, men inte med vem som helst. Bara med Lisa. Ibland pratar Törtel ändå, men då låtsas de alltid att det är Lisa som buktalar.

Nu är det snart jul och i skolan ska klassen spela upp ett julspel för föräldrarna. Rollerna räcker inte till alla och Lisa blir lite ledsen för att hon bara ska vara med i kören. Hon hade hoppats på att få vara ängel. Efter skolan träffar hon några kompisar som också är lite besvikna på sina roller och de bestämmer sig för att sätta upp ett eget julspel! Det blir ganska krångligt för många av dem kan inte svenska så bra och några är muslimer och firar inte jul och det blir lite bråk om hur man ska lägga upp julspelet. Dessutom är replikerna jättesvåra och hur mycket de än försöker så går det inte riktigt. Men då hoppar Törtel in.. Han har legat bredvid Lisa när hon läst på replikerna och kan nu hela pjäsen utantill! Det blir en föreställning med en buktalande berättarhund!

Galet, skruvat, väldigt roligt hur fel det kan bli och de räds inte fula ord och en del svordomar i den här boken som faktiskt är en lättläst börja-läsa bok. Hur kul som helst att den inte går i alla mallar. Kan inte hjälpa att jag förvånat skrattar till när de tre vise männen börjar bråka. ”Inte var de vise männen från Kroatien” säger ett av barnen surt. ”ja, inte var de från Sverige heller svarar hunden och så var den konflikten löst. Mycket udda men väldigt kul.

1 kommentar:

Hanneles bok-paradis sa...

Låter som en mysig julbok, god jul.