tisdag 28 december 2010

Blade: Spela död av Tim Bowler

Första delen i serien om gatubrottslingen Blade.

Boken börjar med en scen där vi får lära känna Blade. Han sitter i polisförhör för att ha ställt till med trafikkaos efter att ha stått mitt i gatan, vägrat flytta sig och skrikigt saker på bilisterna. För skojs skull. I cellen funderar han på hur han ska ta sig ut. Han har en kniv i strumpan och funderar på hur han ska hugga de båda poliserna som förhör honom. De upptäcker dock kniven, men Blade lyckas ändå fly och slipper dessutom hugga ner poliserna, men vi förstår att han inte hade tvekat att göra det. Han bor på gatan och är van vid att klara sig själv. Han är 7 år gammal.

Sedan förstår vi att Blade nu är 14 och att öppningsscenen var ett minne. Om han var så kall som 7-åring kan man ju tänka sig hur han är nu, dubbelt så gammal. Han säger själv att anledningen till att han fortfarande lever är att han är bra på det han gör. Numera lever han under andra namn än Blade, men hans förflutna är på väg att hinna i kapp honom. Vi får aldrig riktigt veta vad det är som hänt, smo gjort att han flytt till en ny stad där han oftast bryter sig in i olika lägenheter när folk är bortresta och sover, äter och framför allt läser i deras böcker. Både för att lära sig och för att han tycker det är roligt. Hans lugna vardag är dock på väg att få ett slut. En gammal tant är snäll mot honom en kväll då han blivit överfallen och rånad på sina kläder, men snart blir även tanten överfallen i huset hon tagit honom till. Blade flyr och hör två skott inne i huset och inser att den snälla tanten inte lever längre. På halsen får ghan dessutom en 16-åring tjej och hennes 3-åriga dotter, som också är på flykt undan ett kriminellt tjejgäng. Tillsammans försöker de fly men också ta reda på vad som hänt tanten och sätta dit hennes mördare.

Det är verkligen actionfyllt och boken slutar nästan mitt i berättelsen så man måste läsa vidare för att få reda på i princip allt. Vem är Blade? Vad flyr han ifrån? Vem var tanten och vilka var det som bröt sig in i huset? Vart har hennes kropp tagit vägen? Den fanns inte kvar när Blade återvänder. Och vart ska de ta vägen nu, de tre? Hur ska de klara sig? Det är lättläst och böckerna är inte tjocka så jag kan tänka mig att det är meningen att de ska tilltala de där tuffa killarna på högstadiet som inte gillar att läsa egentligen. Och som så tror jag att de fungerar faktiskt, även om jag själv hade velat ha lite mer handling och lite mindre action. Man blir dock nyfiken på vem Blade är, men det är irriterande att boken liksom inte slutar. Det är bara en massa frågor. Fast det är ju bra om man vill motivera till vidare läsning. Själv blir jag mest irriterad.

Inga kommentarer: