torsdag 18 november 2010

Special Powers av Mary Hoffman

Emily Grey är 14 år och är lite av en outsider på skolan där hon går. Hon har egentligen bara en kompis och hänger alltid, alltid på biblioteket efter skolan och är dessutom hemligt kär i den manlige bibliotekarien. Vi snackar riktig ärkenörd. Hon har mer eller mindre länsat fantasyhyllan och läst allt hon kommit över, men även betat av Shakespeare och en hel del annat. Böckerna hjälper henne att fly den grå vardagen och ger henne också idéer till den hemliga värld hon hittat på och flyr in i när livet blir för tråkigt. I sin hemliga fantasivärld, Krin, bor den fräcka K´sedra, Emilys alter ego, som styr världen med järnhand.

I den verkliga världen börjar det dock hända saker. Det flyttar en ny familj till kvarteret, familjen Power, och biblioteket hotas av nedläggning. Tillsammans med dottern i Powers-familjen, Archie, bestämmer sig Emily för att rädda biblioteket och drar igång en kampang som engagerar inte bara skolan utan hela stadsdelen där Emily bor. Naturligtvis visar det sig dock att familjen Powers inte är som andra. De kommer från en annan dimension och biblioteket är deras port mellan världarna. Dessutom besitter de alla olika egenskaper som kan komma väl till pass i kampen för att rädda biblioteket.

Det här är så nördigt det bara kan bli. Jag menar, en tjej som alltid hänger på biblan, kär i bibliotekarien och drömmer om att kunna läsa tankar, teleportera sig och ha långt mörkt hår istället för sitt eget musgråa.. Det är kanske inte den mest genomtänkta av Hoffmans böcker, men roligt att läsa som bibliotekarie. Faktiskt rätt spännande också emellanåt. Boken känns dock väldigt snabbt producerad, som om den var specialskriven till något speciellt tillfälle, men inte tänkt att spridas och därför inte heller så genomarbetad. T ex är den inte riktigt korrläst. På var och varannan sida fattas ord i meningar, bokstäver osv och det gör att boken känns billig. Som att den inte var riktigt färdig när den gavs ut. Synd, för berättelsen är ju spännande och eftersom det är en ungdomsbok som jag tror är rätt lagom i nivå för många av mina högstadieelever så är det ju extra synd om språket fallerar. Hur som helst, en riktigt nördig godnattsaga för bibliotekarier får man ju säga att det är och det är ju inte så dumt.

Inga kommentarer: