onsdag 3 november 2010

Kärlek och käk ur La Stellas skafferi av Ewa Swedenmark och Annica Wennström

Kokböcker som bygger på skönlitterära böcker tycker jag alldeles speciellt om och blev himla glad och nyfiken när jag hörde talas om den här. Swedenmark och Wennström har tillsammans skrivit en serie böcker om en italiensk restaurang och människorna runt den. I varje bok finns ett antal recept kopplade till texten och nu har det blivit en hel kokbok! Mycket kött förstås, men en del vegetariskt och mycket sött. Lite ”tilltugg” som tapenad finns också med och det är faktiskt en rätt omfattande kokbok det här, även om det kanske inte är en kokbok man som vegetarian kastar sig över.. Det är dock ungefär lika mycket sött som mat så här finns ju en del förstås...:)

Det kanske inte är en bok man köper och använder om man inte läst någon av böckerna, men böckernas fans kommer älska den. Till många av recepten kommer längre citat ur böckerna så man liksom får en känsla för när den här rätten faktiskt stått på ett bord och mumsats på.

En bonus för mig är att jag gjorde tvärt om mot vad de flesta som tar till sig den här boken väl gjort. Jag hade inte hört talas om böckerna om La Stella tidigare, utan upptäckte dem nu. Det är sådana där böcker som handlar om allt och inget, allgenerationsböcker som författarna skriver i förordet. På somrarna kommer det alltid in ruskig massa människor på biblan och frågar efter den här typen av böcker, om livet, kärleken och relationer utan att vara för tungt men heller inte för smörigt eller chic-lit. Äntligen har jag något mer jag kan tipsa dem om.

2 kommentarer:

a-lo sa...

Jag har inte heller läst "bärböckerna" men hört mycket gott om dem så jag tror jag ska ge mig på den första snart.

Med tanke på din fullspäckade kokbokshylla (hyllor) så har du säkert redan Joanne Harris Det franska köket där hon delar med sig av recept från Chocolat, Five quarters of an orange och Blackberry wine?

Och efter att jag sett Julie & Julia ville jag gå och handla Julia Childs kokbok på en gång, men den finns inte i svensk översättning (längre). Däremot tror jag hennes memoarer My life in France kan bjuda på en del matrelaterad underhållning om än inte recept.

Bokomaten.. sa...

Vet du, jag har faktiskt inte Harris bok, jag har varit lite skeptisk till henne och det franska köket eftersom det är så HIMLA mycket tupp, kalv och animaliskt. Väldigt många har dock sagt åt mig att hon är ett måste så det kommer förmodligen med i en korg när jag surfar på bokus el adlibris någon gång.

Vad gäller Julia Childs bok blev jag också sugen efter filmen, även om det är samma problem där. Synd den inte kom i nytryck. Filmen gillade jag också dock. Hög igenkänningsfaktor kan jag säga som blioggare även om hon är lite mer extrem.=)