onsdag 20 oktober 2010

[Geim] av Anders De La Motte

Henrik Pettersson, eller HP som han kallas, hittar en mobiltelefon på tunnelbanan hem morgonen efter en blöt kväll. När han försöker få igång den visar sig en textrad på displayen som frågar om han vill spela ett spel och det är början till en historia som drar in HP i en härva av våld, bränder och konspirationer. För det är naturligtvis inget vanlig telefonspel det här. HP utmanas att utföra olika brott och filma dem med hjälp av kameran i mobiltelefonen. De filmerna läggs sedan ut på en hemlig sida på nätet där han rankas mot andra ”spelare” och kommentarerna och tävlingsmomentet i att klättra på listan över mest populära videos gör att HP utför allt otäckare uppdrag. Uppdrag han får via mobilen. Till en början reflekterar inte HP så mycket över var uppdragen kommer ifrån eller vad de får för konsekvenser, men när han så småningom luras att utföra ett dåd mot någon han tycker mycket om börjar han nysta lite i spelet bakom. Han börjar fundera på var pengarna han får för utförda uppdrag kommer ifrån och hur uppdragen uppstår. Han läser i tidningen om olika ouppklarade brott och meningslösa våldsdåd och ser mönstret i spelet bakom.

Naturligtvis har vi alla klyschor som ska vara med i en kriminal-action.. mordbränder, konspirationer på ministernivå och mycket högre än så, den enslige ”avhopparen som gömmer sig i skogen”, datahackern och den hårda men snygga poliskvinnan som ingen får komma nära eftersom hon har en sårig bakgrund. Man blir inte direkt överraskad.

Jag tänker på The Game, filmen med Michael Douglas, och faktiskt också på ett par ungdomsböcker jag läst. Det behöver inte vara fel. Det blir verkligen spännande emellanåt och det känns nästan som ett manus det här. Kan dock inte hjälpa att jag räknar ut handlingen ganska snabbt, även slutet.. Som ungdomsbok fungerar det här nog suveränt dock. Jag tror att mina killar i 9:an kommer sluka den med hull och hår och tipsa varandra. Som vuxendeckare? Nja, ok.. Som ungdomsbok? Oh, yes!

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Vilken snygg recension ;-)

Bokomaten sa...

TACK!!;-)

a-lo sa...

Jag gillar omslaget också! Tycker det låter rätt spännande jag, så vuxen jag är :)

Skänk bort böcker du inte läser! sa...

Hej ett litet tips till dig;)

iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de. Så om du har böcket, gamla möbler eller vad som helst skänk bort de gratis och enkelt på iLoveGratis!

Är du en student eller någon annan som behöver möbler och prylar till inredningen av hemmet? hitta det mesta gratis på sajten...

Just nu finns det 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

http://iLoveGratis.se