tisdag 1 september 2009

Vampyren av Ewa Christina Johansson

Det kryper verkligen neråt i åldrarna och det verkar också som att Vampyrtrenden inte direkt är på väg att dana, snarare tvärt om. Här var vi nämligen en sprillans ny lättlästbok för de elever som är nivå med LasseMajas detektivbyrå, böckerna om hästen Teddy eller Jill&Jonathan-deckarna. Texten är luftig och stor och språket är enkelt. Så enkelt faktiskt att jag först tycket det är lite för torrt och tänker att det hör kommer aldrig att bli bra. Men så händer det. På sidan 11. Hör här:

Knut hade svart långt hår i hästsvans. Han hade svarta jeans och en svart t-shirt. Och svarta örhängen.
Knut var inte lärare. Han var bibliotekarie.

Ja, det här är en läskig bok om Axel som jag tror går i 3:an, kanske? Axel är lite förtjust i en tjej i klassen, Rut och blir trackad av killarna som ite låter honom vara med. Axel är ganska ensam med andra ord. För att imponera på killarna och på Rut så bestämmer sig Axel för att göra det ingen annan vågar. Han skall gå ner i källaren på skolan, genom DFD, den farliga dörren. Dörren ingen vågat gå igenom. Det går rykten om att man sett en skugga där sent om kvällarna och hört otäcka ljud. När Ruts lillebror Per försvinner och man tror att han gått in genom dörren bestämmer sig Axel, det är nu det måste ske. Han måste ta reda på om Per försvunnit in genom dörren.

På andra sidan dörren finns mest gamla böcker dock. Och en otäck fladdermus. Och Axel inser när fladdermusen landar mitt i en uppslagen bok på en bild av en vampyr att det är just en sådan han har att göra med. Naturligtvis visar det sig också att det kanske är något mystiskt med bibliotekarien... Är det Knut som är vampyren som förvandlar sig till fladdermus?

Jaajmensan, visst är det härligt? Om inte alla bara hade så tråkiga namn (kom igen, hur många 8-åringar som heter Rut knallar det runt i skolorna idag?) och språket ibland känns lite tråkigt så vore det perfekt. Man dras in i historien och blir nervös å Axels vägnar även om den gott hade kunnat få vara liiite ruskigare. Det behövs spännande böcker på den här nivån, gärna om spöken, vampyrer och varulvar. Det är inte bara barnens bibliotekarie som blir förtjust, det är barnen också.

En sak jag är lite besviken på dock är att det redan kommit en tvåa i serien men det verkar som att Johansson inte spinner vidare på Vampyrhistorien och bibliotekarien Knut utan presenterar en ny läskighet, ett ödehus. Men jag har inte läst den så jag vet inte säkert. Hade varit roligt om det visade sig att biblisen faktiskt var vampyr och att det urartade i vampyrjakt i böckerna.:)

Inga kommentarer: