måndag 21 september 2009

Grattis Leonard!

Idag fyller Leonard Cohen 75 år! Det är helt sjukt att den här mannen med den fantastiska rösten och en talang som vi andra bara kan drömma om, fyller 75! 75!! Jag läste någonstans att han kollapsade på scen igår men verkar dock ok idag igen. Hoppas han har många aktiva år framför sig! Jag kan tänka mig att ha är en man som kommer att dö med stövlarna på, dvs fortsätta spela så länge han överhuvudtaget kan.
Visst är Cohens musik det man mest känner till och också det som jag tycker så mycket om, men hans poesi är verkligen inte heller att förakta. Han debuterade som poet redan 1956 med diktsamlingen "Let us Compare Mythologies" och ur den samlingen googlade jag fram en dikt för att delge er och därmed fira hans födelsedag jag också.
-
I heard of a man who says words so beautifully that if he only speaks their name women give themselves to him.
If I am dumb beside your body while silence blossoms like tumors on our lips, it is because I hear a man climb stairs and clear his throat outside the door.
-

4 kommentarer:

Aidaho sa...

Åh Leonard! Vilken pärla.

Kan det vara en mindre slump att Ebba Forsbergs nya skiva släpptes lägligt till hans firande...när skivan är hennes tolkningar av Cohenlåtar? Så bra. Och man blir så inspirerad att ta fram gamla skivor med Cohen..

Bokomaten.. sa...

Jag har också funderat på det. Jag har ju inte hört skivan än, men blev väldigt sugen efter att du skrev om den. Tänker nog plocka fram någon av mina gamla skivor också.

Jenny B sa...

Det var ett fint citat! Jag var ju på hans konsert i Globen för snart ett år sedan, och är så tacksam för att jag fick höra den här kloke mannen sjunga sina vackra sånger med sin innerliga röst. En upplevelse att minnas resten av livet.

Bokomaten.. sa...

Jo, Jenny B, minns nog att du skrev om det. Jag var så avis på alla som fick gå Han var nere i Skåne också, men jag hade inte möjlighet.