måndag 21 september 2009

Agatha Christie Week

Vixxtoria gjorde mig uppmärksam på att det var Internationella Christie-veckan förra veckan! Oj, om jag bara det vetat! Nu firade jag ändå, på sätt och vis, genom att titta på två Poirot-filmatiseringar men får nog bli en till ikväll eller imorgon, bara för att.:) Vad föredrar ni förresten? Miss Marple eller Poirot?

21 kommentarer:

Aidaho sa...

Miss Marple! eller Poirot! eller Marple! eller Poirot!


äh, båda två!

Bokomaten.. sa...

Haha, jag är nog mer en Poirot-människa, även om jag var mer för Miss Marple som barn. Tufft val.:-)

Paperback Lover sa...

Jag har läst en (1!) bok av Agatha Christie, det ska bli ändring på det. I vinter ska jag köra Poirot-marathon. Sen får det väl bli en och annan Miss Marple efter det så ska jag nog kunna göra en rättvis jämförelse :-)

Vixxtoria sa...

MM. Fast jag uppskattar P alltmer ju äldre jag blir. Största favoriten är dock Tuppence i N eller M?

Bokomaten.. sa...

Papeback Lover: Jag har inte läst jättemånga i vuxen ålder heller skall i ärlighetens namn erkännas. De var liksom lite en naturlig övergång till vuxenlitteratur för mig och min första "vuxenbok" var faktiskt en Miss Marple. Jag gick från flickböcker till Agatha Christie till klassikerna och steget är kanske inte heller så långt och därför rätt förståeligt. Serier med böcker som inte är alltför komplicerade och som utspelar sig i en miljö som den blivande anglofil jag var snabbt lärde mig älska.:)

Vixxtoria: Jag har inte läst N eller M, det måste faktiskt åtgärdas i höst, det känner jag instinktivt!

Hundöra sa...

Poirot för hela slanten! Från första dagen jag "träffade" honom har han fångat mitt hjärta :)

Johan sa...

Miss Marple. Jag har svårt för dryga belgare.. :)

Men historierna brukar vara lite annorlund -- klurigare upplagda kanske -- i Poirot-historierna, tycker jag.

Vixxtoria sa...

bokomaten: Kanske är min preferens för M eller N (eller N eller M, vad den nu heter) en kvardröjande ungdomsförälskelse. Men historien är lite charmig, faktiskt.

Bokomaten.. sa...

Vixxtoria: Äsch, strunt samma om det är ungdomsföälskelse eller nostalgiglasögon eller verklighetsflykt eller finkultur, bara man uppskattar det.:-) Tar just nu paus i "The Hollow" på projektorn..:) Blev en Poirot-filmatisering ikväll.:-)

Pomegranate sa...

Åh, tänk Christiefestival på Rivieran!!

Jag gillar båda, och även Tuppence! Blev så besviken på tv-filmatiseringen av Ett sting i tummen som kom för ett tag sedan med Greta Scacchi som en halvalkoholiserad Tuppence, samtidigt som de skrivit in Miss Marple i storyn. Varumärket Marple säljer väl bättre antar jag.
Tack för tipset, nu har jag signat på för "Agatha Christie newsletter". Det här var sista gången jag missade Christie-veckan ;)

Vixxtoria sa...

Pomegranate: Jag såg också den där filmatiseringen, som ju från början till slut är påhitt; ingenting i historien är ju skrivet av Christie. Men jag blev faktiskt ganska positivt överraskad (trots Marple), över att få se något med Tuppence (sen gjorde det ju bara saken bättre att Anthony Andrews spelade maken).

Paret förekommer i några av de allra tidigaste Christiedeckarna, och jag har läst en av dem. Den var definitivt ingen höjdare, och det är nog en av anledningarna till att jag inte sprungit benen av mig för att få tag i den handfull av de tidigaste (och svåröverkomliga) Christie som jag ännu inte läst. Det tog två fulla händer minst innan hon kom igång ordentligt. Så här i efterhand kan man bara vara glad för att förlaget inte gav upp (fast vad vet jag, hon kanske faktiskt sålde tillräckligt i alla fall).

Bokomaten.. sa...

Nu är jag förskräckligt nyfiken, både på filmatiseringen Ett sting i tummen och på böckerna om Tuppence även om de inte verkar utgöra någon verkligt kvalitativ litteratur...

Vixxtoria sa...

M eller N är fortfarande BRA. (kanske inte lika underbar som när jag var 12, men det är inget större fel på den alls). Den måste du försöka läsa!

Det är de riktigt tidiga, som jag tyvärr inte ens vet namnet på (och google är förstås ur funktion. eller, nej. men det framgår inte av titlarna vilka som är T & T-böcker, och så mycket googling orkar jag inte med idag. Det äldsta böckerna är dock så svåra att få tag i att du inte behöver riskera att råka på dem av misstag.)

Filmatiserinen. Hm. Den kan man väl ha eller mista. Lite för mycket spökhistoria blev det av det hela. Men det är intressant att jag med mina begränsade möjligheter att se på tv faktiskt lyckats pricka in just precis den (och knappt någon annan) Marple-filmatisering två somrar i rad.

Bokomaten.. sa...

Åh, men så är vi där igen, tror inget någonsin blir lika bra som det man läste som 12-åring.:)

Pomegranate sa...

Vixxtoria: Ja, Anthony Andrews, visst blev man lycklig! Men har han inte blivit lite...gammal? ;-) De här filmatiseringarna är ju ömsom vin ömsom vatten, men måste säga att de har lyckats rent estetiskt, så snygga miljöer, kläder osv. N el M är också en av mina absoluta favoriter. Bokomaten, du måste verkligen läsa. Den där idylliska engelska pensionatstillvaron möter ondeskefulla nazister...härligt.

Vixxtoria sa...

Pomegranate: Jo, visst är AA lite äldre. Det är han. Jag också. Snart börjar jag misstänka att jag är äldre än hans insats i Röda Nejlikan (där han vann mitt hjärta, snarare än i Ivanhoe), men jag tänker inte gå till imdb.com för att få det bekräftat.

Äsch, jag måste införskaffa de tidiga Tom och Tuppence-böckerna i alla fall. Google, here I come!

Bokomaten.. sa...

Och själv är jag förälskad i brideshead...:-) Och även Ivanhoe förstås som barn.:) Och ja, jag såg även Röda nejlikan, naturligtvis.:)

Kan meddela att jag nu har en resrvation på "N eller M?". Och bokhögen bredvid sängen bara växer....

Vixxtoria sa...

Jamen sörrö M eller N ska du inte lägga i nån bokhög. Den ska läsas med en gång.

Bokomaten.. sa...

Haha, ska plocka upp den så fort jag får läsa något för egen del och inte måste läsa jobb.:-)

Bokomaten.. sa...

Den borde komma lagom efter bokmässan.:-)

Bokomaten.. sa...

Och naturligtvis är boken försvinnen på biblan... enda i kommunen... får söka vidare. Ser att den finns att köpa på engelska i alla fall så kommer gå på något sätt.:-)