torsdag 13 augusti 2009

Rabollita

För ett tag sedan lånade jag boken Toscana! Av Maxine Clark på biblioteket och hittade äntligen ett recept på Rabollita, den florentinska soppa vi smakade i på semestern i juni. Sagt och gjort, det var bara att göra en stor laddning och om jag får skryta så tycker jag nästan att den här blev lika god som den vi åt i Florens. En liten varning bara. Receptet utger sig för att avra för 8 personer… skulle nog säga att det är 8 rejält hungriga personer i så fall… snarare en 12 pers kanske..


La Rabollita (recept från Toscana! Av Maxine Clark)

8 portioner

250 g torkade cannellinibönor
1½ dl olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälselleri, hackad
2 purjolökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
1 litet vitkålshuvud, strimlat
1 stor potatis
4 medelstora zuccini, hackade
4 dl passerade tomater
Rosmarin
Salvia
Timjan
1 hel torkad röd chilifrukt eller chilipulver
500 g strimlad savoykål

Servering:
6 tjocka skivor grovt vitt rostat bröd
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Parmesan
svartpeppar


Blötlägg cannelini-bönorna över natten i kallt vatten.

Hetta upp olivolja i en rejält stor soppgryta och lägg i hackad lök, morot, och selleri. Koka långsamt i 10 minuter, rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Tillsätt purjo och vitlök och koka i 10 min till. Tillsätt vitkål, potatis och squash, rör om och koka i ytterligare 10 min. Rör ner de avrunna bönorna, tomaterna, rosmarin, timjan, salvia, chili, salt och rejält med peppar. Täck med två liter vatten (grönsakerna ska vara täckta). Koka upp och sänk värmen så det endast jsuder och låt stå i två timmar.

Häll över 2-3 slevar soppa i en skål och mosa rejält innan de hälls tillbaka i grytan igen. Rör om. Rör ner savoykålen och låt sjuda i 15 min till. Låt svalna och stå över natten i kylskåp.

Hetta upp den igen dagen därpå, långsamt. Rosta brödet och gnid in med vitlök. Lägg en skiva i botten på var tallrik och servera soppan över. Servera med olivolja över och ordentligt med riven parmesan och peppar..

Soppan går bra att servera redan samma dag också så den behöver inte stå i kylen över natten, men blir godare dagen därpå. Anledningen till att den tar sådan tid är också att de blötlagda bönorna behöver koka länge. Om man vill förkorta tiden går det utmärkt att använda förkoka cannellini-bönor eller bönor på burk.

Vilka grönsaker man har i är inte heller ljutet i sten. Man kan ta extra vitkål om man inte har Savoykål eller lite mer rotfrukter. Kort sagt, vad man har hemma.

2 kommentarer:

Fru E sa...

Tack för receptet, låter otroligt gott! Blir smaskens i höstmörkret!

Jenny B sa...

Den låter fantastiskt mumsig! Bra gjort att du fick till den som i Florens. Tack för inspirationen!