onsdag 26 augusti 2009

Dead until Dark av Charlaine Harris

Ja, de som laser den här bloggen då och då har kanske märkt att jag har en viss förkärlek för Charlaine Harris böcker om bibliotekarien Aurora Teagarden. Kanske har ni också märkt att jag är omåttligt förtjust i TV-serien True Blood som bygger på Harris böcker om servitrisen Sookie Stackhaouse som har förmågan att läsa andras tankar och som dejtar vampyren Bill Compton. Ja, konstigt är det kanske då att jag inte läst någon av Sookie-böckerna tidigare, men de har naturligtvis stått i bokhyllan i över ett år… Ja, jag har ingen riktig förklaring annat än att jag har haft annat att läsa och när TV-serien började gå så kände jag att då tittade jag på den till en början och läste andra vampyrböcker jag kunde använda mig av i skolan istället för att tillfredställa det behovet..:-) Men, oj, nu är jag igång så då vet man aldrig var det slutar. För även om Sookie inte tilltalar mig på samma sätt som Aurora och inte tror att jag kommer att älska de här böckerna lika mycket så kommer jag def vilja plöja alla dessa böcker också. Det är enkelt och lätt att läsa och man märker hur otroligt trogen TV-serien är boken också, men vissa undantag t ex. Boken är mer koncentrerad på Sookie och serien på samhället och en del figurer i serien finns inte med samtidigt som den ytterst intressanta Elvis-karaktären är bortplockad från serien. De kanske tyckte de skulle bli freaky nog ändå utan att slänga in kungen av Rock´n´roll i handlingen..

Handlingen är alltså i korthet för de som inte sett serien att den unga servitrisen Sookie Stackhouse som jobbar på en bar i ett litet samhälle i Louisiana, hon har en speciell egenskap. Hon kan läsa andras tankar. Eller kan och kan, hon har tom ganska svårt att hålla andras tankar ute. Det är fullkomligt överväldigande ibland att jobba i baren och höra alla tankar dessutom förutom allt snack som far runt. Därför är det så befriande skönt när hon träffar Bill som är vampyr och inte förmedlar en enda tanke när hon är med honom. Lugnt och tyst och skönt. Samtidigt går det runt en mördare i det lilla samhället. En mördare som ger sig på kvinnor som haft samröre med vampyrer.

Ja, det finns inget som inte tilltalar i den här första boken om Sookie. Den är välskriven och samtidigt lätt att läsa. Det är vampyrer, intriger, mörker och shapeshifters och fulltsändigt, fullständigt underbart. Dessutom har första boken ju kommit på svenska och står numera i skolans bibla (tjejerna i 9:an som inte kan få nog av vampyrer efter Twilight borde kunna uppskatta den här) och väntar på att bli utlånad när serien börjar gå på SVT ikväll.

6 kommentarer:

Calliope sa...

Hej och välkommen till Sookie-klubben! Kul att du gillade även den här serien av Harris. Har du förresten läst hennes böcker om Lily Bard? De är också riktigt, riktigt bra!

Bokomaten.. sa...

Wohoo, jo, jag har Lily Bard på önskelistan också, liksom Harper Connelly.:) Lika bra att beta av allihop.:)

Calliope sa...

Ta Lily Bard först, för de är bäst. Harper Connelly är den enda av Harris serier som jag inte riktigt har lyckats förlika mig med; det är något som inte känns 100% bra där... Kan ju vara de där GRUVLIGA sexscenerna, till exempel :)

Bokomaten.. sa...

Lily Bard it is.:-)

Aidaho sa...

och jag som började överväga Harper på den beskrivningen ;D

Bokomaten.. sa...

*skratt* tyvärr har jag läst för många tröttsamma inkrystade sexscener i framför allt vampyrböcker (ärligt talat var där en sådan i den här boken också som jag suckade lite över), så förstår poängen, kan bli lite för mycket av det goda faktiskt...:- Speciellt när det inte verkar så... gott.. liksom.. Och man tycker det verkar mer tilltalande med en påse praliner och bläddrar fram två sidor.:)