tisdag 22 juli 2008

Desertwalker av Wilhelm Agrell

Desertwalker handlar om Robert som växer upp i en liten stad i USA. Under hela sin uppväxt fascineras han av krigsflygplan och hans stora dröm är att bli stridspilot. Varje gång hans morbror kommer på besök pumpar han honom på information om flygplanen de bygger på fabriken där hans morbror jobbar.
Roberts liv förändras totalt när han på TV får se hur ett flygplan flyger in i WTC och Amerikanska armén börjar värva nya soldater. Roberts kusin tar värvning och Robert längtar efter att få tjäna sitt land i kampen mot terrorismen han också. När han fyller 17 skriver han på ett kontrakt med armén, trots att de avråder honom då han har fina betyg och om några år skulle kunna gå officersskola istället. Efter en 10 veckor lång utbildning skickas Robert till Irak, men det blir inte som han tänkt sig. Till en början händer ingenting och soldaterna blir slöa och har tråkigt, men sedan brakar det lös. Och Robert förändras för alltid.

Detta är faktiskt en bok som täcker in ett område som saknas inom ungdomslitteraturen. Desertwalker handlar om hur Robert påverkas av kriget och livet som soldat. Vad det gör med en människa att se död, förräderi och våld omkring sig. Robert är tonåring när han åker till Irak, utomlands för första gången, och kommer för alltid att ändra sin syn på människan. Krig är inte häftigt. Krig är inte enkelt och svart och vitt. Utmärkt bok som behandlar ett fortfarande aktuellt krig och detta är en mycket bra bok som dessutom är ganska lättläst, om man vill ta upp ämnet krig med tonåringar. Dessutom funkar den som ren ”nöjesläsning” för jag tror att det faktum att den handlar om en ung kille och tyvärr även för att den handlar om kriget i Irak, så kommer den tilltala en hel del unga killar som normalt sett inte är så förtjusta i att läsa. Men bra då att det är en bra bok men den nyanserad bild på krig.

Inga kommentarer: