fredag 30 november 2007

Tigerhjärta av Gunila Ambjörnsson

Köpte en bok på bokrean i våras som jag länge tänkt sätta tänderna i, hur lätt- och snabbläst som helst, men ibland finns det andra böcker som är mer akuta el som man är mer sugen på just då ni vet..


Tigerhjärta utspelar sig på Gotland en sommar där man sätter upp Shakespeares Macbeth i Klosterruinen Roma. Jenny är 16 år och har fått sommarjobb som rekvisitör i uppsättningen, dvs den som skaffar fram, letar reda på och hittar all rekvisita som skall användas på scenen under föreställningen. Jennys stora projekt är en stor, svar gryta som skall stå på scen och bubbla och ryka medan 3 häxor står och rör i grytan. Gärna skall det brinna under den och lysa mystiskt ur den när det ryker. Dessutom skall den ”tala” så Jenny får mixa med bandspelare och spela in texter till den. Det sägs dock att Macbeth är en förbannad pjäs och man får absolut inte lov att nämna den vid namn på skådeplatsen för då kommer massor med otäcka saker hända… och otäcka saker händer den här sommaren.. Grytan börjar tala av egen kraft och den ena efter den andra skådespelaren råkar ut för diverse missöden och olyckor. Inte blir det bättre för att den stora skådespelaren Alex går runt och gör tjejerna i ensemblen svartsjuka på varandra. Intrigerna florerar och spänningen tätnar allt eftersom sommaren fortskrider.

Jenny blir kär i alex, som är bästis med robbie, som skall gifta sig med simone. Alex är ihop med Alice som är bästis med Sofia. Alex är dock otrogen mot Alice med Simone och Simones och robbies förlovning tar slut. Liksom Alice och Alex romans. Alex hånglar lite på Jenny och gör därmed Fredrik, teknikerkillen svartsjuk då han vill ha Jenny. Utöver detta finns Robbies mamma, kostymören, som har ihop det med producenten Ove, som är gift. Bosse är regissören som ingen tycker om och Helena West, Bergamn-skådespelerskan som kommer in och gör en liten roll övervakar alltihop.

Jättespännande och definitivt läsvärd. Man behöver inte vara Shakespeare- eller Macbeth-fan för att läsa den här (även om det var därför jag valde den) då det snarare är en väldigt spänningsfylld triller med lite mystiska inslag. Definitivt läsvärd även om den har några år på nacken.

Inga kommentarer: