lördag 1 september 2007

Linssoppa med citron ur buffé

I veckan gjorde jag en soppa som jag hittade recept på i tidningen Buffé men ändrade lite efter vad jag hade hemma. Soppa är så bra att storkoka i massor för att sedan frysa in och äta till lunch vid så där 10 olika tillfällen. Perfekt när man inte alltid hinner göra lunch till dagen därpå el kanske ens äter hemma en kväll. Då är det bra att veta att man har lunch ändå dagen efter. Dessutom är den väldigt mättande och proteinrik.

Linssoppa med citron
6-8 port

4 potatisar
4 morötter
½ kålrot
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
mejram
oregano
4 dl röda linser
olivolja
salt
peppar


Skölj och skala rotfrukterna. Skär i bitar och fräs i en gryta i oljan. Skala löken och vänd ner och fräs även den. När löken får lite färg tillsätt 1½ l vatten, buljongtärningarna, massor med mejramm och oregano. Pressa ner vitlök. Koka ca 10 min el tills rotfrukterna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer tills den är så gott som slät. Späd med vatten, ca 1 liter. Lägg i linserna och koka ca 10 min till el tills linserna är färdigkokta. Rör om hela tiden så inte linserna koker fast i botten. Smaka av med salt och eppar och servera med en citronklyfta och en klick cream fraiche (el laktosfri fraiche;).

Hur enkelt som helst och ganska snabbgjort till många portioner. Dessutom är den god. Ser lite ut som vanlig ärtsoppa men smakar ju annorlunda.

Inga kommentarer: