måndag 24 september 2007

Bokfemman: tonårsböcker för tjejer

Egentligen är jag ju emot det här med att dela in böcker i tjejböcker och killböcker, men samtidigt vet jag hur det är på skolan. Veckans bokfemma handlar alltså om tjejböcker för högstadiet. Det finns ett antal böcker som massor med tjejer läser och väldigt få killar. och det finns ett antal böcker som jag vet alltidgår hem hos killarna på högstadiet och som är lätta att ta till. Och som jag tidigare nämnt är det också så att killar läser böcker om killar och tjejer läser böcker om killar och/eller tjejer. Och visst har jag också en drös favoriter bland sk tjejböcker som jag skulle kunna lista i en sådan här femma för jag är också dödligt svag för sådana här böcker.:-)

1. Linas kvällsbok av Emma Hamberg. Den här boken är kult vid det här laget. Alla har läst den och jag försöker verkligen få ALLA på högstadiet att läsa den, både tjejer och kilar för den är underbar! Man känner varenda ord i kroppen, hur pinsam och jobbigt livet kunde vara när man var tonåring. Precis som Malin harj ga inte sett filmen än, den gick ganska kort tid på bio, men det skall åtgärdas. Rädd att jag kommer att bli besviken dock..

2. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. Johanna Thydell har också fått lite av stjärnstatus på det här området. Hon är ofta runt på olika bok- och skrivardagar och det hrä är faktiskt en bok som jag fått en del killar att läsa och uppskatta också .Och guuud, vad jag grät över stackars förtvivlade tjejen i boken som itne vet om hon skall gråta övre sin mammas cancer och nära stående död, eller över killen i parallellklassen som hon itne vet om han är intresserad eller inte.

3. Simon och Sophie av Emma Granholm. Liksom "I taket..." är detta en debutbok som inte alls handlar om något speciellt, annat än vardagen för två ungdomar på högstadiet. Den populära och ganska tasktiga tjejen och den mindre populära och utsatta killen. Som blir vänner under ett påsklov, och kanske även mer än så. Oooh, jag är en sucker för kärleksromaner och det är så fint och underbart med den första kärleken som är så farlig och så sann och ibland precis så här osannolik. Även om det är lika banalt som en high-school-film så köper jag det med hull och hår för i den här versionen så känns det så äkta på något sätt.

4. Sandor slash Ida av Sara Kadefors. Även detta en kärleksroman som svider i hela kroppen om två väldigt olika ungdomar och deras historia. Ida som bor i Stockholm och är tuff som sten i skolan och tvingas ta hend om mycket hemma då hennes mamma är djupt deprimerad i långa perioder. Och "tönten" Sandor som dansar balett och bor i vad som utåt sett kan se ut som en idealfamilj. Och mot alla odds möts de 2 på nätet och formar en vänskap som sträcker sig över alla gränser. Även om det krockar rejält när de hälsar på varandra. Här finns verkligen något för alla att känna igen sig i. Att vara utanför, att vara popppis men ingen känner en, att ha ett hemligt liv hemma osv.

5. Och nu blir det svårt. Mamma mia. Att plocka ut en nummer 5 här är inte lätt. Jag vägde länge åt Joyce Carol Oates men det blir ändå drottningen igenren: Katarina von Bredow och hennes bok Expert på att rodna. För att bara välja en. Just den här är ganska okontroversiell till skilnad från hennes andra som handlat om incest, stora åldersskilnader mm. Den här handlar bara om en tjej som flyttar ut på landet med sin mamma och får en låtsasbror hon tror sig vara kär i och alla problem i skolan och nya hemmet med styvpappa osv. Jag gillar alla Katarina von Bredows böcker, ofta just för att de tar upp lite jobbiga saker, som ex Syskonkärlek som handlar om en syster och en bror som blir kära i varandra. Och det svider när man tänker på att de omöjligt kan få varandra och ändå hoppas man på något vridet sätt.. När jag tänker efter tycker jag nog bättre om den här. Den vågar utmana mer och var von Bredows debut om jag minns rätt. Vågat ämne att skriva om första gången. Även väldigt förtjust i Knappt lovlig som en tuff tös som förälskar sig i en dubbel så gammal bonde, OCH FÅR KILLEN PÅ SLUTET! Det ni. Man får skriva böcker om önskedrömmar som slår in också.:)

Det här var både en lätt och en svår bokfemma. Man har sina favoriter, men kanske lite för många ibland. Problemet med tjejer som läser den här typen av böcker är att de läser MYCKET och tömmer snabbt ut genren och vill helst inte läsa något annat än böcker av den här sorten. Böcker om tjejer, gärna kärlek och typiska tonårsproblem som ångest över vad kompisarna skall tycka om dem, jobba familjeförhållanden (som Johanna Tydells andra roman, Det fattas en tärning, Om Puck som skriver till sin sedan många år frånvarande far), framtidsplaner, första fyllan, att förlora oskulden osv. Svisch så har de läst allt man kan komma på att rekommendera dem, plus att de är ganska många så alla bökcer är ständigt utlånade. Men det är BRA böcker och verkligen itn eskräp bara för att det är tonårsböcker om kärlek och vardagsproblem, tvärt om. Det här är böcker som tar sina läsare på allvar och så även deras problem. Det kan vara ett helvete att vara tonåring och vara fast i sitt sammanhang i skolan utan att kunna påverka så mycket. Ska bli roligt att läsa tips på fler böcker i genren hos Malin.

2 kommentarer:

*Malin* sa...

Och du tog med 2 av böckerna som jag hade som "bubblare", dvs "Sandor slash Ida" samt "Katarina von Bredows. Kul! :-)

Och precis som du säger ska man ju eg. inte dela upp böcker i tjej- och killböcker, men ibland bara måste man göra det. Många killar har tyvärr inte fått sin läsupplevelse än på högstadiet. De behöver pushas lite extra att läsa o det gäller att ge dem rätt böcker i händerna.

Bamsinnan sa...

Sandor slash Ida hade jag glömt. Den gillade mina döttrar. Det finns ju en del att välja mellan så inte underligt om man inte tänkt på en del, men då har andra det.
Tittade bara förbi för att spana in din bokfemma.
Ha det bra!