onsdag 15 augusti 2007

Stjärnstoft av Neil Gaiman

Stjärnstoft blir i höst, 07, film, med bl a Clare Danes, Sienna Miller och Robert DeNiro. Den handlar om Tristran Thorn, bosatt i en liten by i ett annat England som kallas Wall. Byn är omgiven av en stor ringmur som vaktas noga genom ett rullande schema som alla män i byn deltar i. Utanför muren ligger en stor äng som gränsar till det okända älvlandet. Var 9:e år är det stor magimarknad och festival på fältet utanför muren och det är också enda gången folk passerar in och ut genom muren. Häxor, trollkarlar, magiker mfl deltar och visar upp varor och tjänster för alla och en var att köpa eller byta till sig. En kväll vandrar den 17 åriga Tristran genom byn tillsammans med sin stora förälskelse Victoria Forester. Mot löfte om en kyss el vad han än begär så lovar Tristran att hämta den stjärna som de ser falla ner över ängen in i skogen långt bort från byn. Löftet tar honom genom många äventyr och lär honom också ett och annat om vem han själv är.

Det är härligt att läsa böcker som tar sin läsare på allvar och vågar skämta med dem utan att vara rädd för att bli löjlig. Även om detta är en lättsam saga så är det hela tiden med glimten i ögat och anspelningar på gamla berättartraditioner. En blandning mellan Bröderna Grimm och Terry Pratchett som Neil Gaiman också har arbetat med många ggr, bl a i fantasyromanen ”Goda Omen”. Neil Gaiman har skrivit manus till Tv, Serieromansviten Sandman och ett antal andra barn- och ungdomsböcker.

2 kommentarer:

Erika sa...

Jag läste den här boken i en bokcirkel för några år sen... Av baksidestexten att döma tyckte jag den verkade lite barnslig, men jag gav den en chans och det visade sig vara en jättemysig berättelse som du säger blandar olika genrer, och blir någonting av en fantasysaga. Jag gillade också hur de olika spåren i berättelsen vävs samman till en helhet. Kul att den blir film!

Jag är förresten också bibliotekarie. Och vegetarian. Kul idé att blanda bok- och mattips!

Bokomaten.. sa...

Ja! jag läste den för att orientera mig lite och hitta bra tips på fantasyromaner till eleverna på skolan att läsa när de har fantasytema. Väldigt mycket fantasy är ju serier och det är inte alla elever som vill läsa del 1 i en serie om de inte tänker läsa resten. Bra att ha lite fristående enkla och framför allt BRA fantasyböcker att rekommendera dem då också. Ska bli kul att se filmen. Neil Gaiman ryktas komma till min lilla håla när den har premiär...

Och tack för berömmet.:) Bra med feebback, speciellt på böcker, som en bokcirkel på nätet!