torsdag 26 juli 2007

Mord på ett äktenskap av Margaret Yorke

Alla som gillar lågmälda engelska deckare om små engelska samhällen och folk som dricker té tycker definitivt om Margaret Yorke.

Mord på ett äktenskap är inte uppbyggd som en vanlig deckare. Dvs den börjar inte med ett mord och låter resten av boken handla om jakten på mördaren som åker fast i sista kapitlet. Tvärt om sker hela historien hela boken igenom och snarare kulminerar mot slutet när den tar en oväntad vändning. Boken utspelar sig i ett litet samhälle i England och handlar om ett antal människor vars liv allteftersom tvinnas ihop. Äktenskapet ifråga är mellan Cesil Titmus, bibliotekarie på huvudbiblioteket i staden, och hans unga vackra fru June. De träffas strax efter att June blivit lämnad och sårad av sin fästman och Cesil förälskar sig i den deprimerade, sorgsna flickan June egentligen inte är, men de gifter sig rekordsnabbt och får ändå två små barn ihop. Efter ett tag bli June rastlös och får ett halvtidsjobb som florist och drabbas av den stora förälskelsen. Samtidigt sker en serie rånöverfall i staden och Lorna, sekreterare hos tandläkaren i huset mittemot familjen Titmuss, blir allt mer besatt av att genom fönstret studera familjens företaganden. Tills hon får veta något hon inte vet hur hon skall hantera.

Jag älskar lugna, fina engelska deckare men jag klarar bara av att läsa dem på sommaren och på semester, blir alldeles för stressad och otålig annars. Perfekt att stressa ner med dock. Synd att man alltid är igång i sådant högt tempo att man inte klarar av att ta det lugnt när man väl har möjlighet. Det hör gav dock mersmak så blir kanske en engelsk deckare till i sommar och massor med té och fruktkaka och scones.

Inga kommentarer: