torsdag 12 juli 2007

Gourmet –böcker om mat

I senaste Gourmet finns en fin artikel om böcker som behandlar ämnet mat. Böcker med kåserier om restauranger, matlagning och ätande. De tar också upp det faktum att det idag skrivs och framför allt bloggas mer än någonsin om ämnet mat, men skrivs väldigt lite som är värt att läsa… Artikeln om böcker heter ”Mat mellan pärmarna” och är lite smårolig att läsa. De jämför texterna i kokböcker med handlingen i en porrfilm, ett sorts mellanspel mellan recepten..

Den börjar med att ta upp två böcker jag varit lite sugen på att läsa:
Kärlek het som chili av Laura Esquivel och Nora Ephrons Heartburn.

Vidare tar de upp matessäistik och tar som goda exempel upp Om konsten att äta och dricka av Håkan Larsson och Erik Videgårds krogmemoar Ät mig!. Sedan kommer de faktistk inte på några fler bra svenska böcker. Internationella däremot och den första de nämner är MFK Fisher som är död sedan 15 år nu, men vars böcker fortfarande håller enligt artkelförfattaren. Mary Frances Kennedy Fisher. En modern Fisher anser hon kanske att Nigel Slater är. Även Nigella Lawson skriver texter som är väl värda att läsa, inte bara för receptens skull. Jag skall definitivt kolla upp Nigel Slaters Toast –the story of a boy´s hunger. Nigella Lawson-fan är jag redan ända sedan jag gjorde hennes franska chokladtårta till jobbfikan och trodde jag skulle få fast tjänst bara jag klämde ur mig receptet!:)

En annan författare och krönikör är Jeffrey Steingarten som skriver för amerikanska Vogue och som även utkommit med boken The man who ate everything. En annan klassisk matskribent de tar upp är Elizabeth David som också hon dog för 15 år sedan, och Waverly Root (död sedan 25 år) som skrivit två klassiska uttömmande böcker om Fransk och Italiensk mat.

Extra:
Nigel Slater –A year in the kitchen
Ruth Reichl –Tender at the bone
Comfort me with apples
Galic and sapphires
Elizabeth David –An omelette and a glass of wine
Is there a nutmeg in the house?
Endless feasts –sixty years of writing from gourmet
Waverly Root –The food of Italy The food of france

2 kommentarer:

Amelie78 sa...

Jeg oppdaget akkurat bloggen din og likte det jeg fant :) Kombinasjonen bøker, mat og svensk gjør susen! Håper det er greit at jeg linker deg.

Am.

Bokomaten.. sa...

Vad roligt att du gillar min blogg! Klart du får länka mig!! Länka på du bara!